عنوان درس به انگلیسی: Introduction to Antyhopology
تعداد واحد: ۲
پیش نیاز: مبانی انسانشناسی
شرح درس: این درس دو واحدی درآمدی است برای ورود به بحث نظریه های انسان شناسی و پیش نیاز آن درس به حساب می آید. تاریخ انسان شناسی، پس از بررسی و تشریح اندیشه های انسان شناختی پیش از قرن نوزدهم میلادی، بر چگونگی شکل گیری این علم در نیمه قرن نوزده و تحول آن تا امروز از خلال شاخه های تخصصی آن و همچنین از خلال تقسیم بندیهای ملی آن در کشورهایی چون آمریکا، بریتانیا ، فرانسه و … می پردازد. در این درس همچنین تلاش می شود چارچوب های تاریخی نظریات تشریح و تحلیل شوند.
اهداف: هدف اساسی درس تاریخ انسان شناسی، آشنا کردن دانشجویان با تاثیرگذاری عوامل و داده های تاریخی بر شکل گیری و تحول نظریه ها و اندیشه های انسان شناختی است. هر دوران تاریخی به دلایل خاصی به برخی از نظریه ها شکل داده و آنها را تقویت کرده و برعکس برخی دیگر را کنار گذاشته است. آشنایی با تاریخچه اندیشمندان و نظریه پردازان و بنیانگذاران و دست اندرکارن این علم نیز از اهداف دیگر درس انسانشناسی می باشد.
روش: روش مورد استفاده در این واحد، روش اسنادی و کار بر روی منابع مکتوب است. دانشجویان در طول دوره با استفاده از مباحث کلاس به منابع دست اول تاریخی و همچنین تحلیل های گوناگونی که از سیر تاریخچه انسان شناسی داده شده است رجوع می کنند.
کاربرد: کاربرد تاریخ انسانشناسی بیش از هر چیز در درک نظریه های پیچیده فرهنگی و ارائه راهکارهای کوتاه و میان مدت و به ویژه راهبردهای درازمدت بدون شناخت تجارب پیشین و پیآمدهایی که داشته اند امکان پذیر نیست. از این رو در درس تاریخ انسان شناسی تلاش می شود نه فقط رابطه مکانها و زمانهای تاریخی با اندیشه ها روشن شود بلکه موقعیتها، دستاوردها و پیآمدهای این روابط نیز همراه با دلایل آنها تحلیل شده و مورد بحث قرار گیرند.
سرفصل دروس:
۱- مباحث مقدماتی، آشنایی با محتوای درس، سرفصلها، اهداف، کاربردها و روش کار
۲- اندیشه انسانشناختی در دوره باستان(شامل : الف- اندیشه دینی، بودیسم، مزداگرایی، مسیحیت، یهودیت و اسلام؛ و ب- اندیشه فلسفی در یونان و رم باستان)
۳- اندیشه انسانشناختی در قرون وسطی( الف- قرون وسطای مسیحی)
۴- اندیشه انسن شناختی در قرون وسطی( ب- قرون وسطای اسلامی)
۵- اندیشه انسانشناختی در دوره نوزایی (رنسانس) ( میسیونرها و جهانگردان)
۶- اندیشه انسان شناختی در عصر روشنگری(بیگانهگرایی، اندیشه انقلاب، و…)
۷- آغاز علم انسانشناسی و موقعیت تاریخی، اجتماعی و فرهنگی تاسیس آن در قرن نوزده
۸- تاریخ انسان شناسی در قرن بیستم(الف- پیش از جنگ جهانی دوم)
۹- اندیشه انسان شناسی در قرن بیستم(ب- پس از جنگ جهانی دوم)
۱۰- انسانشناسی بریتانیا
۱۱- انسان شناسی فرانسه
۱۲- انسان شناسی آلمان و اتریش
۱۳- انسان شناسی آمریکا
۱۴- انسانشناسی شوروی سابق و اروپای شرقی
۱۵- انسان شناسی در کشورهای در حال توسعه کنونی
۱۶- چشمانداز اینده انسان شناسی
۱۷- جمع بندی و نتیجه گیری