عنوان به انگلیسی: Political Anthropology
تعداد واحد: ۲
پیش نیاز: انسانشناسی فرهنگی
نوع درس : نظری(اجباری)
شرح درس: درس انسان شناسی سیاسی به یکی از شاخه های مهم انسانشناسی فرهنگی اختصاص دارد که از ابتدای این علم اهمیتی ویژه داشته است. مطالعه بر اشکال مختلف قدرت، چگونگی انباشت، تداوم و تمرکز و توزیع قدرت در جوامع غیر دولتی و چگونگی تحول اشکال ابتدایی قدرت سیاسی به اشکال پیشرفته تر و به دولت از مسائل محوری مورد بحث در انسان شناسی سیاسی است. انسان شناسی سیاسی همچنین به روابط متقابل و تاثیرگذاری های حوزه سیاسی با حوزه هایی چون نظام خویشاوندی، نظام ایدئولوژیک و نظام اقتصادی در جوامع مختلف می پردازد. و در جوامع مدرن نیز به تداوم تاثیر گذاری اشکال ابتدایی و غیر متعارف سازمان یافتگی روابط قدرت توجه دارد.
اهداف: هدف اساسی درس انسان شناسی سیاسی آشنا ساختن دانشجویان با چگونگی پیدایش قدرت در جوامع انسانی (بحث منشاء) و چگونگی تحول این قدرت از اشکال ساده و ابتدایی به اشکال پیچیده و سازمان یافتگیهای گسترده دولتی است. در این درس دانشجویان با طبقه بندی قدرت بر اساس مشخصات فیزیکی و زیستی، مشخصات اکتسابی و فرهنگی و قشربندی های اجتماعی و غیره آشنا می شوند و می توانند موقعیت های متفاوت و پیچیده فرهنگی را در رابطه با حوزه سیاسی تحلیل کنند.
روش: روش اصلی مورد استفاده در این درس، روش نظری و اسنادی است که دانشجویان با دنبال کردن منابع معرفی شده و مباحث مطرح شده در کلاس دنبال خواهند کرد. در عین حال، انجام پروژههای کوتاه مدت پژوهشی به صورت کار تحقیقی تشویق شده و می تواند به صورت کمکی در چارچوب درس و زیر نظر استاد به انجام برسد.
کاربرد: کاربرد اصلی انسان شناسی سیاسی، استفاده از آن برای تقویت توسعه سیاسی در کشورهای در حال توسعه و کمک به از میان بردن مشکلات سیاسی در کشورهای توسعه یافته است. کشورهای گروه نخست عموما با مشکل ساختن دولت ملی و به وجود آوردن هماهنگی میان هویت های محلی با هویت ملی به دلیل وجود تنوع های فرهنگی سروکار دارند . و در گروه دوم نیز در سالهای اخیر به دلیل به وجود آمدن تکثر های فرهنگی بسیار بالا حوزه سیاسی با مشکلات زیادی در توزیع قدرت و کاهش نابرابری های اجتماعی سروکار دارد و اغلب این امر به تنش های متفاوت اجتماعی و قومی و فرهنگی منجر می شوند که از انسان شناسان برای حل آنها کمک خواسته می شود.
سرفصل دورس
۱- معرفی درس، ارائه سرفصل ها، منابع و مباحث کلی
۲- تاریخچه انسان شناسی سیاسی(الف – در کشورهای توسعه یافته)
۳- تاریخچه انسان شناسی سیاسی( ب: در کشورهای در حال توسعه)
۴- تعریف حوزه سیاسی و امر سیاسی( سازوکار های قدرت سیاسی )
۵- منابع قدرت: منابع انتسابی و منابع اکتسابی
۶- قدرت و جنسیت
۷- قدرت و سلسله مراتب سنی
۸- قدرت و هویت های قومی، محلی، دینی
۹- قشربندی های اجتماعی – فرهنگی و قدرت ( الف: موقعیت شغلی – اقتصادی)
۱۰- قشربندی های اجتماعی – فرهنگی و قدرت ( ب: امتیازات فرهنگی- اجتماعی)
۱۱- اشکال ابتدایی قدرت سیاسی: دسته ها و رئیس سالاری ها
۱۲- منشا دولت و اشکال ابتدایی آن
۱۳- تحول دولت و اشکال آن از ابتدا تا دولت مدرن
۱۴- تداوم اشکال ابتدایی قدرت سیاسی در دولت های مدرن
۱۵- آیین های قدرت
۱۶- جمعبندی و نتیجه گیری