پاره‌ای از یک کتاب (۵۱): «انسان‌شناسی تصویری و فیلم اتنوگرافیک»

 «انسان‌شناسی تصویری و فیلم اتنوگرافیک»/ گردآوری و ترجمه ناصر فکوهی، انتشارات آبی پارسی، ۱۴۰۳

 

فیلم مستند بین دو جنگ جهانى‏

به برکت فلاهرتى در فاصلۀ دو جنگ جهانى، تعدادى از فیلم‏‌هاى مستند در کشورهاى مختلف تولید شدند. در این زمینه مى‏‌توانیم به کتاب‌‏هایى در زمینهٔ مستند‌سازى در انگلستان، کانادا، بلژیک، نخستین فیلم‏‌هاى مردم‌‌نگارانه فرانسه و به کتب ایتالیایى در این زمینه اشاره‌ کنیم.

در انگلستان، سینماى «اجتماعى» مستقیماً زیر نفوذ آثار فلاهرتى بود؛ بدین ترتیب در حدود سال۱۹۳۰، فیلم‏‌هایى مستند دربارۀ ماهیگیرانى که در دریاى شمال کار مى‌‏کنند، ساخته شدند؛ همچنین مى‏‌توان به مستندهایى دیگر همچون پست شبانه، دربارۀ قطار پستى لندن به ادینبورگ اشاره کرد. ادارۀ فیلم کانادا ساختن چندین فیلم قابل ‌توجه را امکان‌‏پذیر کرد. در بلژیک نخستین فیلم‏‌هاى روستایى، بوریناژ و سمفونى شبانى، به‌ ترتیب در سال‌‌هاى ۱۹۴۱ و ۱۹۴۴ ساخته شدند. در هلند دو فیلم از جالب‏‌ترین فیلم‌‏هاى مستند یکى به فعالیت‌‏هاى باتلاق‌‌زدایی و دیگرى به جنگ اسپانیا (زمین اسپانیا) اختصاص داشتند. در ایالات متحد چندین فیلم مستند نیز به جنگ ۱۹۳۹ – ۱۹۴۵ اختصاص داشتند؛ پیروزى غریب بر ابهام و دوگانگى در ارزش‏‌هاى اخلاقى آمریکایی تأکید داشت (این فیلم داستان دو خلبان هواپیما بمب‌‏افکن بود، یکى از آن دو سیاه‏‌پوست و دیگرى یهودى بود و آن‌‌ها در بازگشت به ایالات متحد، نمى‏‌توانند کارى براى خود در شرکت‏‌هاى هواپیمایى غیر‌نظامى، که در آن زمان سیاهان و یهودیان را به درون خود راه نمى‏‌دادند، بیابند). در همین دوره، موج فیلم‌‏هاى مستند دربارۀ سرزمین‏‌هاى عجیب به راه افتاد که در اینجا اشارۀ ما صرفاً براى آشکار‌کردن اثرات سوء آن‌‌ها و توهین‏‌هایى است که در آن‌‌ها سبب شد تا اندازه‌‌ای توسعۀ فیلم‌‏هاى مردم‌‌نگارانه با مشکل روبه‏‌رو شود.

در فرانسه، لئون پواریه فیلم مستند سفر دریایى سیاه را ساخت که ادعاى مردم‌‌نگارانه‌ بودن نداشت؛ اما با وصف این از ارزش زیادى برخوردار بود.

اما دو سینماگر پیشتاز در فیلم مردم‌‌نگارى، مارسل گریول و پدر اوریى، بودند که هر دو از دانشجویان مارسل موس به حساب مى‌‏آمدند. هرچند موس خود هرگز فیلمى تهیه نکرد؛ اما نقشى واقعاً پیشرو در این زمینه داشت؛ زیرا بیش از هر کس دیگرى بر اهمیت فیلم مردم‌‌نگارانه تأکید کرد. او ابایى از آن نداشت که به دانشجویان خود استفاده از این فن را توصیه کند؛ اما متأسفانه در آن زمان وسایل مادى براى این کار مشکلات زیادى به همراه داشتند زیرا درآن‌واحد هم بسیار گران‌‏قیمت بودند و هم بسیار دست‌‌و‌پا‌گیر. مارسل گریول که گروهى از مأموریت‌‏هاى علمى را در افریقاى غربى سازمان‌‌دهی کرده بود، فکر خوبى به ذهنش رسید و آن این بود که دوربینى را به همراه وسایلش به آنجا ببرد و در حدود سال۱۹۳۶، در نزد دوگون‌‏ها نخستین فیلم‏‌هاى مردم‌‌نگارانه را تهیه کند. گریول دریافته بود که به‏وسیلۀ سینما مثلاً مى‌‏توان ثبت رقص‏‌ها را امکان‏‌پذیر کرد و در رسالۀ خود، که به نقاب‏‌هاى دوگون اختصاص داشت، براى نخستین بار در یک کتاب علمى قابى را جای‌‌داده بود که در آن صفحه‏‌اى بازتولید صداى موسیقى طبل‌‏ها را ممکن مى‌‏کرد و آن را به گوش مى‏‌رساند. پدر اوریى نیز که به اقیانوسیه رفته بود، به‏ نوبه خود در میان ملانزى‌‏هاى جزایر سلیمان، یک فیلم مستند بسیار پُر‌ارزش با عنوان گذار بوکا تهیه کرد. گذشته از این مى‌‏توان در خارج از چارچوب دقیقاً مردم‌‌نگارانه به رنه کلمان، فیلم‌‌ساز فرانسوى، اشاره کرد که پس از فارغ‌‌التحصیل‌‌شدن از مؤسسۀ مطالعات عالى سینمایى، براى باستان‏‌شناسى در عربستان سعودى به کار مشغول شد و یک فیلم ۱۶‌میلى‌‏مترى رنگى با عنوان عربستان ممنوع ساخت که چندین تصویربردار داشت.