پاره ای از یک کتاب (۹): خشونت سیاسی

خشونت سیاسی، نظریات، مباحث، اشکال و راهکارها، تهران، پیام امروز، نشر قطره، ۱۳۷۸

در مفهوم سیاسى، کودتا به یک حرکت غالبا نظامى اطلاق مى‌‏شود که از سوى یک گروه اقلیت نظامى انجام مى‏‌گیرد و هدف از آن تسخیر قدرت سیاسى است بدون آن که به لزوم قصد دگرگونى عمیق جامعه در میان باشد. کودتاها ممکن است همچنین به صورت یک عمل بازدارنده براى مقابله با خطر احتمالى گسترش شورش‏‌هاى اجتماعى یا وقوع انقلاب انجام بگیرند. در این حالت معمولاً گروه کودتاگر، نشان دادن انعطاف و رویکرد مسالمت‌‏آمیز از سوى کل حاکمیت سیاسى را براى حفظ تداوم آن خطرناک ارزیابى مى‌‏کند و وارد عمل مى‌‏شود تا آن خطر را خنثى کند.

کودتا یک حرکت سیاسى است که دلایل آن بیشتر سیاسى، به معنى محدود کلمه،هستند یعنى به روابط درونى قدرت حاکم بر‌مى‌‏گردند. در بسیارى از موارد نیز کودتاها دلایل بین‌‏المللى داشته‏‌‌اند یعنى وقوع آن‌ها در راستاى منافع قدرت‌‏هاى بزرگ انجام گرفته است. کودتاى ایران در سال ۱۹۵۳ (۱۳۳۲ شمسى) علیه دولت دکتر مصدق از طرف سازمان جاسوسى آمریکا، سیا و به سود کارتل‌‏هاى بزرگ نفتى انجام‌گرفت، کودتاى سال ۱۹۷۳ میلادى در شیلى از سوى همان سازمان و در جهت منافع شرکت‌‏هاى چندملیتى و به‏خصوص شرکت آى‏تى‏تى علیه دولت سالوادورآلنده به انجام رسید. کودتاها عموما نیاز به وجود یک پیش‌‏زمینه سیاسى دارند تا بتوانند به موفقیت برسند. این پیش‏‌زمینه در کشورهایى وجود دارد که توسعه سیاسى در آن‌ها انجام نیافته باشد و یا بسیار ضعیف باشد. دلیل این امر آن است که در شرایط عدم توسعه سیاسى، هسته مرکزى قدرت سیاسى رابطه چندانى با پیرامون خود و به‏ویژه با مردم ندارد. این رابطه معمولاً به رابطه‌‏اى براساس زور و اِعمال خشونت سیاسى محدود مى‏‌شود. در نتیجه در هنگام وقوع کودتا با تغییر هسته مرکزى اتفاق چندانى رخ نمى‏‌دهد و یک رابطه سلطه و زورِ جدید، جانشین رابطه قبلى مى‌‏گردد. اما در کشورهایى که داراى توسعه سیاسى هستند، از آنجا که هسته مرکزى در واقع نقطه تلاقى مجموعه گسترده‏‌اى از روابط و شبکه‏‌هاى گوناگون اجتماعى، اقتصادى و سیاسى است، تغییر آن هسته بى‌‏درنگ به کل جامعه ضربه وارد مى‏‌کند و تمام مکانیسم‏‌هاى اجتماعى را از کار مى‏‌اندازد و در نتیجه کودتا با شکست رو‌به‌‏رو مى‏‌شود. تجربه تاریخى نشان داده است که کودتاها در کشورهاى در حال توسعه با بافت عمدتا روستایى، نظیر آمریکاى لاتین و آفریقا در دهه‌‏هاى ۷۰ و ۸۰ میلادى همواره با موفقیت رو‌به‌‏رو مى‌‏شدند و کمتر مقاومتى از سوى مردم در برابر آن‌ها به وجود مى‌‏آمد. در حالى که کودتاهاى نظامى در کشورهاى توسعه‏‌یافته با بافت صنعتى همواره با شکست رو‌به‌‏رو شده‌‏اند: کودتاى گروه افسران فرانسوى مستقر در الجزایر معروف به «سازمان نظامى مخفى»[۱] در سال ۱۹۶۱ علیه ژنرال دوگل رئیس‏‌جمهورى فرانسه که قصد اعلام استقلال الجزیره را داشت با شکست سختى روبه‏رو شد؛ کودتاى افسران اسپانیایى طرفدار ژنرال فرانکو پس از مرگ او در سال ۱۹۷۵ در مخالفت با روند دموکراسى که در سال ۱۹۸۱ با سرکردگى افسرى به نام آنتونیو تخرو مجلس اسپانیا را اشغال و نمایندگان و اعضاى دولت را به گروگان گرفتند در کمتر از ۲۴ ساعت به شکست و دستگیرى کودتاگران منجر شد. جالب توجه است که حتى هیتلر در آلمان پیش از جنگ جهانى دوم در کودتاى ۱۹۲۳ خود باشکست رو‌به‌‏رو شد و به زندان افتاد و فاشیست‌‏ها سرانجام از طریق انتخابات دموکراتیک به قدرت رسیدند.

در طول کودتاها ما اثرى از بسیج مردمى نمى‌‏بینیم، از‌این‌‏رو مقاومت در برابر کودتاها نیز عموما شکل گسترده به خود نمى‌‏گیرد. به همین دلیل خشونت سیاسى‏‌اى که در کودتا به چشم مى‌‏خورد شکل متمرکز، گزینشى، شدید و ضربه‏‌اى و تا اندازه‏‌اى نمایشى دارد. کودتاها اکثرا در طول چند ساعت یا چند روز انجام مى‏‌گیرند و اگر کودتایى نتواند در مدت کوتاه ضربه خود را وارد کند بى‏‌شک به شکست خواهد کشید.

از این لحاظ هر چند تصویر خارجى کودتا در به کارگیرى خشونت سیاسى بسیار قوى است، اما به دلیل کوتاه بودن زمان آن، از لحاظ کمّى به لزوم با خونریزى و قربانیان زیادى در آن رو‌به‌‏رو نیستیم. با این وجود، کودتاها معمولاً دولت‏‌هاى اولیگارشى نظامى را به حکومت مى‌‏رسانند که به صورت گسترده‏‌اى از خشونت سیاسى به شکل فشار بر مخالفان، زندان، شکنجه و تروریسم دولتى استفاده مى‌‏کنند و ضربات شدیدى بر پیکر جامعه و تمام نهاد‌هاى اجتماعى ـ اقتصادى و سیاسى آن وارد مى‌‏نمایند که سال‌‏ها براى ترمیم آن‌ها زمان لازم است. تجربه دولت‏‌هاى نظامى ژنرال پینوشه در شیلى (۱۹۷۳ تا ۱۹۸۹) و ژنرال ویدلا در آرژانتین (۱۹۷۶ تا ۱۹۸۳) که به بهانه ایجاد ثبات اقتصادى بر سر کار آمدند و کشور‌هاى خود را با اقتصاد‌هایى ورشکسته و نهادهایى ویران شده به دولت‌‏هاى دموکراتیک تحویل دادند در این مورد گویاست. (رفرانس‌ها حذف شده‌اند)

 

[۱] ـ او.آ.اس مخفف Organisation Armée Secréte